Het Angora konijn

Het angorakonijn is een middelgroot konijnenras met een extreem langevacht. De term Angora verwijst naar de vroegere naam van de Turkse hoofdstad Ankara, gelegen in een streek waar de langharige angorageitgefokt werd. Of het angorakonijn daar ook vandaan komt, is niet duidelijk.


Zoals alle uiterlijke veranderingen bij gedomesticeerde dieren is ook de lange vacht van het angorakonijn door genetisch toeval ontstaan. Sindsdien werd het dier gefokt voor zijn fijne warme wol die gebruikt wordt in de kledingindustrie. Het konijn hoeft daarvoor overigens niet te worden gedood.

De lange vacht kan voor het angorakonijn ernstige problemen opleveren als het dier niet regelmatig wordt geknipt of geschoren. De vacht vervilt en vormt klitten zodat het konijn zijn lichaamswarmte niet meer kwijt kan. Het knippen of scheren van angora's wordt meestal overgelaten aan deskundigen.


Het angorakonijn komt voor in de erkende kleuren zwart, 'blauw', bruin, 'geel', wit/roodoog en wit/blauwoog. Het kruisen van angorakonijnen met andere rassen wordt ontraden, eventuele langharige nakomelingen krijgen vaak vachtproblemen.

Van angorakonijnen wordt beweerd dat ze in het algemeen een zeer vriendelijk karakter hebben.