Zoals u waarschijnlijk weet zijn er verschillende dieren die garen afstaan, de een veel meer dan de ander. Dieren die materiaal leveren wat voor breigaren gebruikt kan worden zijn o.a schapen- wol, geiten-mohair , yaks-yakgaren, kamelen- kamelenhaaar, rupsen-zijde, konijnen- angora enz enz

 

Wat betreft hoeveelheid leveren de Portugese schapen die door Fonty zijn geïmporteerd in het gebied de Creuse ongeveer 2.5 kg aan merino wol per jaar die in tegenstelling tot de yak die uit Mongolië wordt betrokken die slechts 90 gram garen per jaar oplevert.

 

De yak is een runddier wat in de koude bergvlaktes van de Himalaya leeft en wol levert wat warm, isolerend en op de koop toe ook nog eens heerlijk zacht is. Dit garen wordt alleen in natuurlijke kleuren aangeboden waarbij het verschil in kleuren wordt bepaald door de verschillende levensfase van het dier waarin de wol wordt uitgekamd. Door de schaarsheid van deze wol wordt aan de boeren een hogere prijs betaald om het voortbestaan van de dieren zo lang mogelijk te waarborgen.