Fonty Nieuws

Reisverslag 2019

Dinsdag 16 juli en woensdag 17 juli 2019 zijn twee leden van het Fonty Designteam, een winkelier en ik zelf naar Frankrijk geweest om de Fonty fabriek te bezoeken. Hoe dit persoonlijk is ervaren en of hun beeld bij het produceren van een bol (natuurlijke) wol/garen door dit bezoek is gewijzigd leest u hieronder.

Het bezoek aan Fonty Filature

's Morgens vroeg arriveerde we in de prachtige streek de Creuse in Frankrijk. Vanaf de autoroute reden we over lieflijke weggetjes totdat we, middenin de natuur, de Fonty fabriek voor ons hadden. Na een kop koffie in 'het museum' van de fabriek hebben we een gedetailleerde rondleiding gekregen van de eigenaar. Fonty maakt gebruik van oude machines die bediend worden door gepassioneerde medewerk(st)ers. Zij lieten vol trots zien hoe er gesponnen, getest, geverfd en gelabeld werd. Het hele proces van kaarden tot en met de ingepakte bolletjes hebben we beleefd. 


Fonty maakt prachtige garens, zoveel mogelijk van nationale wol. Verft op twee manieren; voor het spinnen zoals de Tartan en na het spinnnen, met strengen. Het gebruikte water wordt naar een natuurlijke basin gepompt waarnaar het schoner aan de natuur wordt teruggegeven dan dat het verkregen wordt. Er wordt continue geïnvesteerd in techniek zodat het milieu steeds ontlast wordt. 

 

Conclusie: Fonty produceert garens met respect voor mens, dier en milieu! Dank je wel Bert en het Fonty team voor de korte maar geweldige dag!

 

Monique
Mo & More Noordgouwe


Afgelopen week reisden we naar Rougnat, een kleine gemeente op het platteland in het Franse departement Creuse. We waren hier om de garenfabriek van Fonty te bezoeken. Het was een gezellige trip en we hadden het erg naar ons zin. We kregen een rondleiding in de fabriek en het hele proces van het vervaardigen van het garen werd aan ons uitgelegd. Dit was erg interessant. Het leuke is dat Fonty alles in hun eigen fabriek doet. Ze zijn één van de laatste spin- en verffabrieken in Frankrijk. Fonty heeft een geweldige filosofie, ze gebruiken voornamelijk natuurlijke grondstoffen en hun garens zijn echt prachtig. Ik wist nooit dat er zoveel werk in één bolletje wol zat!
De fabriek staat op het platteland, in een gebied wat sommigen zullen beschouwen als "the middle of nowhere". Het ligt aan de oever van de rivier de Cher en ziet er erg authentiek uit. De omgeving was adembenemend en ik genoot van het landschap, zowel in Rougnat als onderweg vanuit de auto. Het was heerlijk stil (geen verkeersherrie). We hadden prachtig weer, de velden zagen er vredevol uit en de heuvels waren indrukwekkend. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid had om mee te gaan op deze trip. Ook ben ik blij dat ik een hele nieuwe waardering heb voor garens, nadat ik gezien heb hoeveel liefde, werk en tijd er zit in de productie hiervan!
Sanne
IG ChaiCrafts

"Het is heel apart om je er iets bij voor te stellen, maar houd maar eens een bol wol vast en probeer je erbij in te beelden wat voor werk er allemaal aan vooraf gaat om deze helemaal perfect te maken. Waarschijnlijk denken de meeste mensen hier niet eens aan, vooral omdat zo'n bolletje helemaal niet zoveel ruimte inneemt. Toch vergt het een heleboel inspanning en wanneer je deze inspanning zelf aanschouwd hebt, dan besef je echt hoe duurzaam zo'n bolletje eigenlijk is.''

 

De Fonty fabriek is gelegen op een rustige plek tussen de heuvels en velden, een plek waar je in eerste instantie niet zo snel een fabriek zou verwachten te vinden. Wanneer je de verschillende productieruimtes binnenloopt kom je er al snel achter dat ieder onderdeel van de wol met zorg wordt bewerkt. Er zijn verschillende machines aanwezig die ervoor zorgen dat de wol geverfd wordt, dit is ook echt zichtbaar wanneer je de 'lappen' met ongesponnen wol uit het verfwater ziet komen. Er lopen zelfs wat schaapjes rondom de fabriek die deze ook van hun vacht voorzien. 
In de fabriek zijn mensen aanwezig die ieder een unieke taak hebben, van het sorteren en printen van de Fonty labels tot het scheikundig onderzoeken van verf  - en kleurcombinaties in een practicum. 
De fabriek bestaat uit twee gedeelten, namelijk het gedeelte waar de pure wol wordt bewerkt en een gedeelte waar de wol wordt gesponnen, op bollen wordt gewonden en ingepakt. Wanneer je dan het rondje 'productieproces' hebt gehad stap je weer naar buiten in de mooie omgeving en geniet je nog even van die sereniteit waar de omgeving in gehuld is.
Sasja
IG Schilderachtigs

EPV label

U ziet op alle producten met het nieuwe logo van Fonty ook het label 'EPV' staan. Wat betekent dit label en door wie wordt het afgegeven, hoe lang is het geldig  en wat is de meerwaarde ervan?

De letterlijke vertaling is: ''Onderneming van Levend Erfgoed''. Wikipedia zegt er dit over:

Entreprise du Patrimoine Vivant (EPV) is een officieel Frans label uitgegeven onder het gezag van het ministerie van Economie en Financiën, om Franse bedrijven te onderscheiden met vakmanschap en industriële uitmuntendheid. Het wordt toegekend voor een periode van vijf jaar.

Dit label, dat Franse bedrijven samenbrengt die zich inzetten voor de hoge prestaties van hun bedrijf en hun producten, beloont de uitmuntendheid van het in Frankrijk geproduceerde.

Kortom: het is een bevestiging dat u een product koopt van hoge kwaliteit waar alle zorg aan is besteed om het tot volle tevredenheid van de klant te laten zijn. Wat voor 100% in Frankrijk wordt geproduceerd en dat deze overlevende fabrikant zich tot het uiterste inzet om productie zodanig in te richten dat het een minimale impact op het milieu heeft. Waarbij de gebruikte machines van de jaren vijftig nog intact zijn en worden onderhouden om met dit industriële erfgoed -waar mogelijk- innovatieve productie technieken te ontwikkelen voor nieuwe garens, waar handwerksters, zowel hand breisters als machine breisters, haaksters, borduursters maar ook weefsters hun hobby met plezier kunnen uitoefenen.

Excellentie op het gebied van het verven van de garens is gewaarborgd door de knowhow van vakmensen waarvan sommige al meer dan 30 jaar dit tot hun beroep hebben, wat met veel passie wordt uitgeoefend.